Bel : 088 - 11 88 222 voor een afspraak! info@podotherapienoordholland.nl

Podotherapie Noord Holland Voorlichting en therapieën

 

Voetzorg-podotherapie-alkmaar-2

De podotherapeut heeft naast de podotherapeutische therapieën een pakket aan adviezen om de genezing van uw klachten te bevorderen. Voorlichting is onlosmakelijk verbonden met de therapie. Afhankelijk van de klacht wordt voorlichting gegeven op het gebied van schoenen en voetverzorging. Naast deze adviezen kunnen oefeningen als spierversterkende, rek- en stabiliteitsoefeningen meegegeven worden ter ondersteuning van de therapie.

 

Podotherapie Noord Holland Therapieën

In de volgende onderstaande accordeon weergaven kunt u rechts op het – teken klikken om een korte beschrijving te lezen van de verschillende therapieën.

Instrumentele voetbehandeling

De podotherapeut behandelt alle aan de voet voorkomende huid- en nagelaandoeningen zoals likdoorns, wratten, ingegroeide nagels en wonden (ulcera). Wanneer sprake is van overmatig eeltvorming, likdoornvorming of ingroeiende nagel(s) gaat u in eerste instantie naar een pedicure. Als de pedicure een behandeling niet meer kan of mag uitvoeren door bepaalde risico’s, kunt u door de pedicure of arts worden doorverwezen naar de podotherapeut. De podotherapeut zal naast de voetbehandeling ook onderzoeken of er iets aan de oorzaak gedaan kan worden.

Met name bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden (risicopatiënten) neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in. De podotherapeut zal aan de hand van de risico’s een behandelplan maken en de instrumentele voetbehandeling overnemen.

Orthesiologie / orthesen

Orthesiologie is een therapie die wordt ingezet bij de behandeling van klachten aan de voorvoet of tenen. Standsafwijkingen van tenen kunnen drukplekken veroorzaken wat vervelende klachten met zich mee brengt. Een orthese kan een standsafwijking corrigeren of een drukplek beschermen. De orthese wordt gemaakt van zacht siliconenmateriaal en wordt rechtstreeks op uw voet gevormd. Na het moduleren van de orthese wordt deze zonodig nabewerkt. De orthese krijgt hierdoor een perfecte pasvorm. De orthese kan in de meeste schoenen gedragen worden.

De podotherapeut  van Podotherapie Noord Holland zal u hierover verder informeren.

Orthonyxie / nagelbeugel

Ingroeiende nagels

 

Wanneer het risico bestaat op ingroeiende nagels dan kan met behulp van orthonyxie ofwel een nagelbeugel de afwijkende nagelplaat gecorrigeerd worden.

De nagelbeugel wordt met de hand op maat gemaakt en geplaatst op de afwijkende nagelplaat. Door spanning te brengen op de beugel wordt de vorm van de nagel gecorrigeerd. De nagel wordt tijdens de groei begeleid waardoor een ingroeiende nagel voorkomen kan worden. Wanneer een nagelbeugel geplaatst wordt, zal op advies van de podotherapeut de nagelbeugel na een bepaalde periode herplaatst en opnieuw op spanning gebracht moeten worden.

U kunt met een nagelbeugel normale schoenen blijven dragen. Het dragen van een nagelbeugel brengt verder geen belemmeringen met zich mee.

Podo-manuele therapie en mobilisatie

Een blokkade in één of meer gebieden in de voet draagt bij in het niet goed kunnen functioneren van de voet. Deze blokkades kunnen voet-, enkel- en knieklachten veroorzaken. Om deze blokkades op te kunnen heffen kan een manipulatietechniek worden gebruikt. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt”.

Mobilisatie

Wanneer een voet stug in mobiliteit is kan dit een goede afwikkeling van de voet belemmeren. Door het mobiliseren van verschillende gebieden in de voet en enkel wordt er meer mobiliteit verkregen in de voet en enkel regio. Een manipulatie en/of mobilisatie is meestal ter ondersteuning van een andere Podotherapeutische therapie.

Podotherapeutische zooltherapie

De podotherapeutische zooltherapie wordt gebruikt voor het corrigeren of compenseren van stand-afwijkingen en/of ter correctie of compensatie van het looppatroon.Zooltherapie wordt ook gebruikt ter ondersteuning of het drukvrij leggen van bepaalde delen van de voet. Het doel van zooltherapie is de voetstand te verbeteren waardoor klachten verminderen of verdwijnen. De inlegzolen wordt door de podotherapeut voor u persoonlijk op maat gemaakt. Podotherapie Noord-Holland heeft hiervoor meerdere technieken ter beschikking.

Met behulp van een 2-D en 3-D scanner worden de voeten ingescand en digitaal in kaart gebracht. Door middel van een CAD-CAM systeem worden de zolen aan de hand van uw klacht en het behandelplan digitaal gemoduleerd. Na het ontwerp van uw zool wordt door een computergestuurd frees systeem de zool uitgefreesd. De zool wordt na het freesproces verder met de hand geslepen. Afhankelijk van de klacht en het doel van de zool kunnen elementen van diverse materialen en hardheden en afdekmaterialen toegevoegd worden.

Podotherapie Noord-Holland heeft de beschikking over een eigen slijp-lab waar de zolen gefreesd en met de hand verder afgewerkt worden. Wij hebben de keuze uit een ruim assortiment aan materialen (verschillende hardheden / afdekmaterialen), zodat voor de meest optimale oplossing gekozen kan worden. Met het ontwerp en vervaardiging van de inlegzolen wordt rekening gehouden met de condities en schoentypen waarin de zolen gedragen moeten worden.

Prothesen
Na een amputatie van een teen kan met behulp van siliconen een prothese gemaakt worden. Met behulp van de prothese wordt een opvulling gemaakt op de plaats van de geamputeerde teen/tenen om scheefgroeien van de overige tenen te voorkomen en vervorming van de voet tegen te gaan.
Schoenaanpassingen

Schoenen kunnen een oorzaak zijn in het ontstaan van voetproblemen. De podotherapeut kan een lichte schoenaanpassing aanbrengen.

Het aanbrengen van een polstering in de schoen ter hoogte van drukpunten, het maken van een interne hakverhoging of het uitknobbelen / oprekken van het schoenleer ter hoogte van een drukpunt behoren bij de mogelijkheden.

Taping / medical taping

Bij tapen worden stroken tape aangebracht op de huid. Het doel van het tapen is om gewrichten, spieren, pezen en ligamenten te stabiliseren of te ondersteunen waardoor er een onmiddellijke pijnverlichting ontstaat. Een taping kan preventief maar ook na een trauma of overbelasting worden toegepast waardoor er een onmiddellijke pijnverlichting ontstaat. Onze podotherapeuten werken zowel met de traditionele sporttape als met medical taping.

Taping is een therapie die gebruikt kan worden in afwachting van een definitieve voorziening, zoals een zooltherapie, een orthese of een andere therapie.

Vilttherapie

Bij vilttherapie wordt gebruik gemaakt van drukverdelend medisch vilt in verschillende diktes. Het doel van vilttherapie is om aangedane (druk)plekken op of onder de voet te ontlasten. Dit geeft vrijwel direc pijnverlichting.

Vilttherapie wordt vaak toegepast bij het drukvrij leggen van een wond/ulcus of een likdoorn. Vilt wordt ook gebruikt in afwachting van een definitieve voorziening, zoals een zooltherapie of een orthese.

Voorlichting

De podotherapeut heeft naast de podotherapeutische therapieën een pakket aan adviezen om de genezing van uw klachten te bevorderen. Voorlichting is onlosmakelijk verbonden met de therapie. Afhankelijk van de klacht wordt voorlichting gegeven op het gebied van schoenen en voetverzorging. Naast deze adviezen kunnen oefeningen als spierversterkende, rek- en stabiliteitsoefeningen meegegeven worden ter ondersteuning van de therapie.

Wondbehandeling
Wonden kunnen ontstaan door een trauma. Bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaat-lijden komen wonden frequent voor aan de voeten welke langdurig kunnen bestaan. De podotherapeut behandelt de wond door het dode weefsel om de wond te verwijderen, de wond schoon te maken en drukvrij te leggen zodat het genezingsproces van de wond bevorderd wordt. Naast de wondbehandeling wordt ook gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de wond. Vanuit deze informatie proberen we tot een goede oplossing te komen om herhaling tot een minimum te beperken.