Bel : 088 - 11 88 222 voor een afspraak! info@podotherapienoordholland.nl
Menselijke voeten zijn veel flexibeler dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.

De menselijke middenvoet is over het algemeen bijna net zo flexibel als de middenvoet van mensapen, zoals oerang-oetans en bonobo’s.

Bij de meeste mensen raakt de voetholte – net als bij mensapen – de grond tijdens het lopen, terwijl lang werd aangenomen dat de middenvoet van mensen grotendeels stijf hoorde te zijn.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Liverpool in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Bonobo’s

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 45 proefpersonen enkele minuten te laten wandelen op een loopband, waarin sensoren zaten die in kaart brachten welke delen van hun voeten de grond raakten.

Later werden in een dierentuin ook twee bonobo’s en een orang-oetan over een zelfde soort loopband geleid.

Uit het onderzoek bleek dat bij ruim tweederde van alle proefpersonen een deel van de middenvoet de grond raakte tijdens het lopen, net als bij de apen.

Behandeling

“We hebben ontdekt dat de druk die wordt uitgeoefend door de middenvoet sterk verschilt per persoon”, verklaart hoofdonderzoeker Robin Crompton op nieuwssite ScienceDaily. “De bandbreedte is zo groot dat onze manier van lopen voor een deel overlapt met de manier waarop apen hun voeten neerzetten.”

Tot nu toe was het idee dat mensen een behandeling nodig hadden als het buitenste deel van de middenvoet niet stijf was en de grond raakte tijdens het lopen. “Maar als ik kijk naar de uitkomsten van ons onderzoek, denk ik niet dat dat zo is”, aldus de onderzoeker.

Crompton twijfelt zelfs of het dragen van sportschoenen die ondersteuning bieden aan de voetholte wel zo gezond is. “Een schoen die heel veel steun geeft aan de voetholte is misschien niet zo’n goed idee”, verklaart hij op het Amerikaanse NPR. “Je kunt beter een schoen nemen waarin de bewegingen van je voeten niet worden beperkt.”